Da jeg startede mine studier på Aalborg Universitet i september 1992, brugte jeg stadig en Windows-computer i hvert fald igennem det første år. September 1993 begyndte jeg på matematik. Dette foregik i de samme bygninger som datalogernes uddannelse, hvor alle computerne kørte med SunOS. Jeg blev hurtigt glad for det UNIX-baserede system og omkring juli-august 1994 skiftede jeg til FreeBSD på min egen computer. Igennem det næste års tid skiftede jeg på et tidspunkt til Linux på min egen computer… Og jeg har aldrig kigget tilbage siden, hvor mine egne computere sidenhen altid har brugt Linux som deres primære OS.
Indenfor Linux-kredse findes der personer, der næsten religiøst altid kun forsvarer én specifik Linux-distribution. Jeg har aldrig tilhørt denne gruppe… Undervejs har jeg i perioder anvendt alle de større Linux-distributioner, og jeg vælger Linux-distributioner lidt som vinden blæser, hvor jeg overordnet mener, at de alle er opbygget fra det samme grundlag og derfor kan levere nogenlunde de samme ydelser. Men der er dog stadig lidt distributioner, som jeg vil fremhæve:
- Red Hat Linux var den første distribution, som jeg prøvede (efteråret 1994). Det er stadig en virkelig god distribution typisk målrettet erhvervsbrug, hvor deres virtualiseringsstrukturer i de senere udgaver er dominerende i rigtigt mange datacentre. Red Hat Linux blev opkøbt af IBM i 2018.
- Jeg skiftede til Slackware Linux omkring 1995, hvor udviklingsdelen her var lidt nemmere end ved Red Hat. På daværende tidspunkt skulle vi ofte selv lave drivere til hardware. Disse processer var typisk nemmere ved Slackware.
- Omkring 1997-1998 skulle jeg bruge lidt variation og skiftede her til SUSE Linux. På dette tidspunkt var hardware-udviklingsdelen blevet bedre, så vi ikke længere selv skulle lave flere af driverne. SUSE blev styret med tysk ordentlighed. Så dette var en periode, hvor jeg ikke selv skulle udvikle tingene, da det meste bare fungerede. SUSE er ligesom Red Hat virkeligt godt til serverbrug. SUSE Linux blev opkøbt af Novell i 2003.
- Omkring år 2000-2001 blev SUSE lidt for kedeligt (det fungerede bare) og jeg valgte derfor i stedet Gentoo Linux. Her kunne man optimere alle del-processer, så alt blev optimeret til den specifikke hardware. Her fik jeg endnu flere udviklingsmuligheder end ved Slackware.
- Omkring 2002-2003 skete der en masse udvikling med brugervenligheden i Linux-verdenen igennem Ubuntu Linux. Det skulle jeg også prøve… Ubuntu tager udgangspunkt i grundsystemet Debian Linux. Ubuntu Linux har altid haft brugervenligheden som noget af det centrale.
- Da jeg havde prøvet Ubuntu, ville jeg også prøve udgangspunktet Debian Linux. Det skiftede jeg til i 2003-2004 perioden. Og efterfølgende har jeg brugt Debian-baserede systemer på de fleste af mine computere og servere.
Jeg påpeger stadig, at der ikke er en direkte binding til de Debian-baserede systemer. Jeg kan stadig finde på at anvende andre Linux-varianter eller andre open source baserede systemer. Af yderligere distributioner vil jeg lige nævne, at Arch Linux i dag repræsenterer elementer af det samme som både Gentoo og Slackware, og også kan anbefales. Jeg har heller ikke nævnt Kali Linux, der set fra en IT-sikkerhedsvinkel er en særdeles spændende distribution.